Nové recepty jsou uvedené vždy nahoře

Čaj a obklady ze zázvoru
- Je na třetí čakru, zahřívá.
- Vynikající při nachlazení, ale ráno. Ne na noc. Opatrně s ním.
- Pozor s citrónem. Zázvor podporuje pocení a zahřívá, citrón naopak stahuje dovnitř a chladí.
Ajurvéda zase přímo doporučuje zázvor s citronem - zvyšuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Kombinují se byliny s protichůdnou energií, aby došlo k vyrovnání nebo zjemnění účinku té "silnější". Stejný princip je i u použití éterického oleje. - Nastrouhám si trochu zázvoru a vymačkám do horké vody. Miluju ho s medem se smrkovými výhonky. (Do medu na jaře vložím čerstvé výhonky a maceruji cca měsíc a půl).
- Vymačkanou hmotu používám na zábaly ledvin, beder. Anebo vložím do sáčku a následně do ponožky. Pomáhá studeným nohám.

Miluju. Dělám si je teda extra silné. Jsem už totiž veliká holka. (to kdybyste nááhodou nevěděli chichi)
Tipy
- Med přidáváme až ke konci vaření, až je vše hotové. Med se prý vařením stává toxickým.
- Pokud chceme lízátka, tak k nim přidáme špejli. (ovšem já raději bonbóny na cucání).
- Pokud použijeme bylinku, spaříme ji, necháme louhovat. Potom rozmixujeme a přidáme cukr, který pomalu karamelizujeme.
Táhneme dokud se nám pomalu neodpaří voda. A provedeme test na tuhnutí. (Šárka Lakomá)
Bonbónky nebo lízátka
- čtvrt šálku nálevu z bylinky
- anebo vodu čistou a bylinku
- jeden šálek třtinového cukru
- jedna až dvě lžíce nastouhaného zázvoru (anebo hřebíčku, skořice)
- táhneme, dokud se nám neodpaří voda
- uděláme test tuhosti
Protože si vyrábím tyto bonbóny hlavně na jaro nebo podzim, tak použiju místo bylinky nějaký kořen. Ten totiž potřebuje vařit těch 20 minut.
Můžeme použít:
- Bylinky například: šalvěj, omán, mátu, yzop, rozmarýn, šípek, jitrocel, myrtu, pistácii keř (na dovolené třeba v Chorvatsku, Itálii), tymián, mateřídoušku, diviznu, rýmovník a další.
- Kořeny třeba z echinacey, pampelišky, lopuch, kozlík, kopřiva, divizna.
- Koření kardamom, skořici, vanilku, hřebíček a další.
Vždy vybereme maximálně dva druhy bylinek, ne deset!
- Všechny suroviny z receptu, plus maximálně dvě bylinky dáme do hrnce a vaříme, dokud směs nezačne houstnout
- Pak to vylijeme po troškách na pečící papír, nebo silikonové formičk a necháme ztuhnout.

Zázvor nepoužíváme na noc, ale ráno, když vstaneme. Nabuzuje, zvyšuje tlak, pomáhá ve vykašlávání. Proto tento sirup užíváme cca do 15h.
Sirup ze zázvoru
- Vezmeme zázvor, očistíme ho, nastrouháme na jemno.
- Vezmeme med a 1:1 zředíme zázvorovou šťávou, kterou vymačkáme v ruce z toho nastrouhaného zázvoru.
- Promícháme.
Můžeme přidat i citron, jestli chceme. (Já nechci, protože citrón stahuje tekutiny dovnitř a já se chci potit. Čili tekutiny ven).
- Přelijeme do skleničky. Už takto to stačí na bolení v krčku.
Bacily pooozooor!! Přímým pochodem prýýýč!!
Tip
Můžeme přikápnout do koupele při nachlazení i s éterickým olejem ravinsara anebo tymián linalool.

Zázvorový likér Šárky Lakomé
- Nastrouháme 150 g zázvoru
- Nakrájíme 1 citrón BIO
- Koření- hřebíček,badyán,skořice,kardamom....co kdo má rád
- Přidáme dvě polévkové lžíce medu
- 40% alkohol.
- Vše dáme do uzavíratelné láhve
- Promícháme nebo protřepeme a necháme týden i déle louhovat a macerovat.
Samozřejmě za občasného protřepávání. - Poté přecedime.......a pak už jen užíváme podle rady alchymisty Scoty...
"Co kdo snese"

Pleťová nebo zubní voda
Ten blivajz na fotce, to je nastrouhaný a vymačkaný zázvor, který jsem použila na sirup nebo pastilky proti bolení v krku.
Tento blivajz nevyhazujeme, ale necháme si.
Přidáme k nĕmu jeste pár hřebíčků a povaříme tak 15 minut.
Takto vytvořený výluh použijeme na kloktání, pleťovou vodu anebo prostě vypijeme. I když je to vývar z vymačkané materie, přesto je stále dost silný.
Proto si ho nĕkteří zřeďte vodou.
Je výborný proti bolesti zubů, škrábání v krku, na tvář na dezinfekci, proti akné, hnisání atakdále.