Nové recepty jsou uvedené vždy nahoře

Čaj a obklady ze zázvoru

  • Je na třetí čakru, zahřívá.
  • Vynikající při nachlazení, ale ráno. Ne na noc. Opatrně s ním.
  • Pozor s citrónem. Zázvor podporuje pocení a zahřívá, citrón naopak stahuje dovnitř a chladí.
    Ajurvéda zase přímo doporučuje zázvor s citronem - zvyšuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Kombinují se byliny s protichůdnou energií, aby došlo k vyrovnání nebo zjemnění účinku té "silnější". Stejný princip je  i u použití éterického oleje.
  • Nastrouhám si trochu zázvoru a vymačkám do horké vody. Miluju ho s medem se smrkovými výhonky. (Do medu na jaře vložím čerstvé výhonky a maceruji cca měsíc a půl).
  • Vymačkanou hmotu používám na zábaly ledvin, beder. Anebo vložím do sáčku a následně do ponožky. Pomáhá studeným nohám.

Miluju. Dělám si je teda extra silné. Jsem už totiž veliká holka. (to kdybyste nááhodou nevěděli chichi) 

Tipy

  1. Med přidáváme až ke konci vaření, až je vše hotové. Med se prý vařením stává toxickým. 
  2. Pokud chceme lízátka, tak k nim přidáme špejli. (ovšem já raději bonbóny na cucání).
  3. Pokud použijeme bylinku, spaříme ji, necháme louhovat. Potom rozmixujeme a přidáme cukr, který pomalu karamelizujeme.
    Táhneme dokud se nám pomalu neodpaří voda. A provedeme test na tuhnutí. (Šárka Lakomá) 

Bonbónky nebo lízátka

  • čtvrt šálku nálevu z bylinky
  • anebo vodu čistou a bylinku
  • jeden šálek třtinového cukru
  • jedna až dvě lžíce nastouhaného zázvoru (anebo hřebíčku, skořice)
  • táhneme, dokud se nám neodpaří voda
  • uděláme test tuhosti

Protože si vyrábím tyto bonbóny hlavně na jaro nebo podzim, tak použiju místo bylinky nějaký kořen. Ten totiž potřebuje vařit těch 20 minut.

Můžeme použít:

  1. Bylinky například: šalvěj, omán, mátu, yzop, rozmarýn, šípek, jitrocel, myrtu, pistácii keř (na dovolené třeba v Chorvatsku, Itálii), tymián, mateřídoušku, diviznu, rýmovník a další.
  2. Kořeny třeba z echinacey, pampelišky, lopuch, kozlík, kopřiva, divizna.
  3. Koření kardamom, skořici, vanilku, hřebíček a další.

Vždy vybereme maximálně dva druhy bylinek, ne deset!  

  • Všechny suroviny z receptu, plus maximálně dvě bylinky dáme do hrnce a vaříme, dokud směs nezačne houstnout
  • Pak to vylijeme po troškách na pečící papír, nebo silikonové formičk a necháme ztuhnout.

Zázvor nepoužíváme na noc, ale ráno, když vstaneme. Nabuzuje, zvyšuje tlak, pomáhá ve vykašlávání. Proto tento sirup užíváme cca do 15h.

Sirup ze zázvoru

  • Vezmeme zázvor, očistíme ho, nastrouháme na jemno.
  • Vezmeme med a 1:1 zředíme zázvorovou šťávou, kterou vymačkáme v ruce z toho nastrouhaného zázvoru.
  • Promícháme.

Můžeme přidat i citron, jestli chceme. (Já nechci, protože citrón stahuje tekutiny dovnitř a já se chci potit. Čili tekutiny ven).

  • Přelijeme do skleničky. Už takto to stačí na bolení v krčku.

Bacily pooozooor!! Přímým pochodem prýýýč!!

Tip

Můžeme přikápnout do koupele při nachlazení i s éterickým olejem ravinsara anebo tymián linalool. 

Zázvorový likér Šárky Lakomé

  • Nastrouháme 150 g zázvoru
  • Nakrájíme 1 citrón BIO
  • Koření- hřebíček,badyán,skořice,kardamom....co kdo má rád
  • Přidáme dvě polévkové lžíce medu
  • 40% alkohol.
  • Vše dáme do uzavíratelné láhve
  • Promícháme nebo protřepeme a necháme týden i déle louhovat a macerovat.
    Samozřejmě za občasného protřepávání.
  • Poté přecedime.......a pak už jen užíváme podle rady alchymisty Scoty...
    "Co kdo snese"

Pleťová nebo zubní voda

Ten blivajz na fotce, to je nastrouhaný a vymačkaný zázvor, který jsem použila na sirup nebo pastilky proti bolení v krku.

Tento blivajz nevyhazujeme, ale necháme si.

Přidáme k nĕmu jeste pár hřebíčků a povaříme tak 15 minut.

Takto vytvořený výluh použijeme na kloktání, pleťovou vodu anebo prostě vypijeme. I když je to vývar z vymačkané materie, přesto je stále dost silný.

Proto si ho nĕkteří zřeďte vodou.

Je výborný proti bolesti zubů, škrábání v krku, na tvář na dezinfekci, proti akné, hnisání atakdále.