Bambucké máslo, luxusní poklad z přírody

Bambucké máslo je mazání, které velice ochrání. Slunce, vítr, voda, tomu všemu odolá. Chrání pokožku před veškerým zlem, pomůže prostě všem. Je luxusní, hladivé a příjemné, toto bambucké máslo tajemné. Už i Kleopatra ho milovala. A všude se na něj pěje chvála! V krémech je doslova lahoda. To vše máme od afrického národa. Tam totiž tento strom roste. A to do výšky až 20 metrů. Sbírají ho ženy a děti, které to živí od nepaměti. Používají ho také. Na kůži, vaření, každý člověk ho náležitě ocení. Sotva si ho dáte na kůži, vaše zdraví se tím utuží. Spáleniny, suchá pokožka, ekzémy, vypadá to, že je na všechny tyto problémy. A že jich v tropech afrických je požehnaně! Bambucké, to je prostě dar Páně.

Začtěte se do článku o oblíbeném bambuckém másle a vyrobte si z něj veselé balzámky na rty jako jsou na úvodní fotografii! Na konci článku najdete 3 skvělé karité recepty.

Jak se máslo získává?

Tradiční příprava bambuckého másla

Latinský název stromu je Butyrospermum parkii, česky máslovník africký. Plody začne vydávat až po dvaceti letech a zcela na vrcholu plodnosti je až ve čtyřiceti letech stáří. Plody – ořechy – jsou podobné naší švestce. Vevnitř mají až tři semena. Tyto semena se suší na slunci. Potom se praží a ručně hnětou tak dlouho, že je z nich surovina máslové konzistence. Jeden strom může dát ročně až 20 kg plodů a z nich je přibližně 4 kg jader. Z nich je možné dostat asi 1,5 kg másla.

Máslovník je strom života a svobody

Tomuto stromu se také říká Karité, což znamená Strom života. Je to z toho důvodu, že tento strom roste v nehostinné Africe, především Etiopie, v Senegalu. Všude tam, kde roste, přináší lidem obživu, bohatství a lepší život. Podle pověsti ho mohou sbírat pouze ženy. Ženám se v těchto oblastech Afriky žije hodně špatně. Tento strom jim pomáhá k samostatnosti a ulehčuje toto těžké žití.

Strom dokáže přežít požáry i sucha, dožívá se stovky let…

Je velice léčivý. Obsahuje triterpenický alkohol, 24-Methylen-dammarenol. Deriváty triterpenoidního dammaranu byly nalezeny také v řadě léčivých rostlin, např. ženšenu. Je jim přisuzován antibakteriální, protizánětlivý a proti – rakovinný účinek, uvádí server veda.cz.

Dále obsahuje

  • vitamíny A, E a K
  • léčivé vosky, nenasycené mastné kyseliny
  • vysoký obsah nezmýdlitelných látek, například fytosteroly, jejichž účinky se využívají při léčení stárnutí sluncem

Pozor na kvalitu bambuckého másla!

Máslovník “shea butter” se svými plody

Získává se totiž dvojím způsobem. První způsob je lisování, druhý způsob je rafinace hexanovým rozpouštědlem. Rozdíl je nejen v ceně, ale i v účincích takového výrobku. Preferujte raději lisovaný, pokud možno tzv. divoký sběr. Toto máslo má svou specifickou vůni, o které se na internetu píše, že může někomu vadit. Za sebe mohu říci, že mi velice voní a jeho vůně je pro mě magicky kouzelná.

Typy bambuckého másla

Rafinované

Používám pouze na výrobu mýdla za studena.

Dezodorované

Toto máslo je zbaveno své typické vůně. Ideální pro ty, kteří vůni bambuckého másla z divokého sběru nesnesou.

Divoký sběr

Pro mě naprosto famózní orgasmická záležitost!! Voňavé, ruční, nejkrémovější. Máslo pro opravdové gurmány.

Použití bambuckého másla

Vyrobte si šlehané bambucké máslo podle receptu

Vynikající na různé ekzémy, vyrážky, záněty. Je velmi vhodný pro miminka. Ráda ho používám na vlasy ve formě zábalu. Je vhodný pro suché, poškozené a lámavé vlasy.

Navíc je máslo úžasná ochrana. Dávám ho do krému na opalování, po opalování. Chrání před chlorovanou vodou, třeba v bazénech, případně před mořskou vodou. Voda po natřené pokožce steče. Výborný je také proti stárnutí, na vysušenou kůži, poškozenou, podrážděnou – výborný po epilaci a na strie.

Recepty – nejlepší je totiž karité vyzkoušet v praxi

Šlehané bambucké máslo na ekzémy, vhodné i pro miminka

  • 50g bambuckého másla divoký sběr
  • 10g bio pupálkového oleje
  • 10g bio meruňkového oleje
  • 10g bio měsíčkového macerátu
  • 5g černuchového oleje (může / nemusí být)

Rozpustíme ve vodní lázni. Dáme na 10 min zmrazit. Vytáhneme z mrazáku. Šleháme 5 min. Opět dáme do mrazničky na 5 min. Vytáhneme a šleháme 5 minut. Hotovo.

Vytáhneme a šleháme 5 minut. Hotovo.

Šlehané bambucké máslo

Hojivý balzám s medem 15 ml

  • 9g bambuckého másla
  • 3g  pupálkový rostlinný olej
  • 3g včelího vosku
  • 1 čajová lžička medu
  • 9 kapek benzoe styrax éterický olej
  • 1 kapka ylang-ylang éterický olej

Ve vodní lázni v misce roztopíme včelí vosk spolu s bambuckým máslem a pupálkovým olejem. Jakmile se vosk roztaví, přidáme med, éterické oleje a nalijeme do formy, kelímku, dříve než směs ztuhne.

Hojivý balzám s medem

Recept na tuhý balzám na rty

  • 8g včelí vosk
  • 6g bambucké máslo
  • 5g kakaové máslo
  • 3g lanolínu (existuje i rostlinný lanolín)
  • 13g libovolných rostlinných olejů
  • Éterický olej (ÉO) vanilka 6 kapek
  • ÉO kakao 5 kapek

Vosk, bambucké máslo, kakaové máslo a rostlinné oleje zahřejeme do roztopení. Přidáme éterické oleje. Nalijeme do tubiček. Necháme zatuhnout.

Veselé balzámky na rty, mňam

Rozloučíme se rýmem…

Toto máslo je opravdu kvalita, v přírodě další rarita. Rarita, kterou dokáže pouze příroda. A to je její výhoda. Na přírodu má málokdo, a spousta lidí ví, že jen odtud mu vše pomohlo. Dbejme na kvalitu přátelé, bude nám na světě hodně vesele.

Tento článek jsem psala pro Kouzlo vůní.

Foto: Xenie Bodorík Pilíková, Wikimedia commons.

Zdroje:

Xenie Bodorík Pilíkova
Jsem profesionál v aromaterapii, masážích, bylinách a provádím klienty životem už od roku 2006. Propojuji nebe a zem, tělo a duši pomocí přednášek a kurzů aromaterapie, bachových esencí, metody EFT a dalších cest. https://energieodxenie.cz/online-kurzy-od-xenie/>>

Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.

S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa. 

Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.

Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde

I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů