U nás v České republice nemáme žádný jasmín. Máme tzv. Pustoryl. Ale s jasmínem to nemá nic společného. Pravý jasmín je čeledi olivovníkovitých, Pustoryl hortenziovitých.
Moc se o něm nepíše, protože se má za to, že je jedovatý. My jsme ho už destilovali na hydrolát na základě zkušeností jedné mé kamarádky, a byli jsme všichni nadšení. Nicméně v padesátých letech minulého století se v parfumérství od pustorylu upustilo, protože z něj nic neměli pro výrobu parfémů.
Listy se prý používají na nálev proti kandidě.
A Olga Králová o něm v naší uzavřené skupince Přírodní lékárna aromadary napsala, že:
„Květy se běžně využívají jako ozdoba do jídel, nápojů.“
Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.
S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa.
Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.
Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde.
I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem.