Dýňová marmeláda s mandarinkou a vanilkou

Úžasně hořkosladký recept, který rozzáří vaši kuchyň, mysl a i zimní dny.

Tento recept (při pohledu na obří 25kg dýni) vymyslel můj manžel.

Můj manžel s 25kg dýní.

Marmelády si vyrábíme hlavně na jaře a v létě. V mém blogu, když zadáte do lupy třeba název ,,růžová marmeláda“, tak vám vyjde recept na marmeládu z růží. Do Údolí růží do Bulharska jezdíme téměř každým rokem destilovat okvětní lísty růží na éterický olej a hydrolát.

Každopádně teď máme nádherný podzim a výroba dýňové marmelády je úžasně, podzimní i zimní záležitostí. Už jen její voňavá výroba naladí na krásu chladných dnů, ze kterých udělá svátek.

My jsme si totiž splnili sen a koupili si obr dýni.

Do toho nám náš soused, který má rodinu v Chorvatsku, daroval cca 3 kg bio mandarinek.

A tak jsme se jali to vše zpracovat.

Dýni i mandarinky jsme spojili dohromady a mandarinkovou kůru, jako správní aromaterapeuti, jsme dali do malého destilátoru.

A vydestilovali jsme si aspoň trošku mandarinkového hydrolátu.

Éterický olej z mandarinky je krásná vánoční vůně

Recept na dýňovou marmeládu s mandarinkami

  • 4 kg dýně (ano, chápu že je to hodně)
  • 2 kg bio mandarinek bez kůry. Dala by se do marmelády zakomponovat i ta bio kůra. Počítejte ale s tím, že by ta marmeláda pak byla více hořká. Takto je výsledná chuť hořkosladká.
  • 5 bio citrónů s kůrou
  • 2 litry vody
  • 3 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 30 ml extraktu z vanilky
  • 2.5 kg cukru
  • 3 polévkové lžíce kyseliny citrónové
  • 100 g agaru (dává se na jeden litr 10 g agaru)

Postup výroby marmelády z dýně, mandarinky a vanilky

  • Nakrájíme dýni na kostky
  • K dýni do hrnce vložíme očistěné mandarinky
  • Citróny nakrájíme na měsíčky a vložíme k dýni a mandarince
  • Přilejeme vodu, vaříme tak do 70 stupňů 20 minut.
  • Pak vše ponorným mixérem zmixujeme, přídáme cukr, agar, kyselinu citrónovou. Opět vše vaříme 10 minut. Přilejeme vanilkový extrakt.
  • Hotovo.
  • Nalijeme do skleniček. Skleničky otočíme vrškem dolů, aby se přichytilo víčko ke skleničce.

Marmeládu použijeme na palačinky, naše domácí aromaterapeutické vafle, případně do rýžového nákypu. A ano, i na chleba s máslem.

Xenie Bodorík Pilíkova
Jsem profesionál v aromaterapii, masážích, bylinách a provádím klienty životem už od roku 2006. Propojuji nebe a zem, tělo a duši pomocí přednášek a kurzů aromaterapie, bachových esencí, metody EFT a dalších cest. https://energieodxenie.cz/online-kurzy-od-xenie/>>

Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.

S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa. 

Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.

Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde

I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů