Co je to invertní sirup? Je to sacharóza invertovaná ( invertovat jsem si ve slovníku našla, že znamená změnit, přeměnit) pomalým varem v kyselém prostředí na glukózu a fruktózu. Opět od mé bylinkové učitelky a přítelkyně Věrky Žďárské. (Video z živého vysílání v naší uzavřené skupině Přírodní lékárna dodám cobydupp)

Výhody invertního cukru

  • Má nižší glykemický index (ale i přesto pro diabetiky není).
  • Jeho výhodou je to, že je ho potřeba menší množství než normálního cukru.
  • V pečení udržuje vláčnost. Například my ho přidáváme do perníku.
  • Anebo když se dělají sirupy z bylinek, tak se dělají tímto způsobem a nezatěžuje se tím samotná bylinka, takže cenné látky zůstanou neporušeny dlouhým vařením.
  • Vhodný na výrobu bonbónu proti nachlazení.
  • A teď nevím, jestli páter Ferda nebo někdo jiný ( už v tom čtení mám burdel 🙂 ) doporučuje tento způsob úpravy cukru třeba do čaje, kávy atd.
  • Zkaramelizování.
  • Je stravitelnější.
  • Méně zakyseluje.

I když můj kamarát Jiří Zigal včelař by mi na to řekl:

Xenuško, med je med.

Recept na invertní sirup:

  • Vezme se kilo cukru, je jedno, jestli třtinový, nebo bílý, prostě jaký chceme.
  • Zalijeme 600 ml vody.
  • Přidáme 1 lžičku kyseliny citronové.
  • Pomalým varem vaříme hodinu.
  • A je to.

Tato sklenička se v obchodě pohybuje v cenové relaci od 150,- Kč. A přitom je to tak jednoduché!!

Xenie Bodorík Pilíkova
Jsem profesionál v aromaterapii, masážích, bylinách a provádím klienty životem už od roku 2006. Propojuji nebe a zem, tělo a duši pomocí přednášek a kurzů aromaterapie, bachových esencí, metody EFT a dalších cest. https://energieodxenie.cz/online-kurzy-od-xenie/>>

Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.

S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa. 

Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.

Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde

I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů