Domácí výroba mýdla.

Domácí výroba mýdla.

Tento recept mi dala moje klientka a pak jsem ho našla na netu. Zde.

Také je bez palmového oleje a vhodný i pro vegany. Aspoň si myslím.

Určitě pro vegany, kteří papají med. smajl.jpg

Spoustu lidí se bojí vyrobit si mýdlo, díky hydroxidu, ale směle do toho!! Ještě než začnete, tak je dobré najít si nějaký recept, který se vám zalíbí, dále dopředu odvážit suroviny. Potom vykázat z místnosti pejsky a malé děti. smajl.jpg

Je to z toho důvodu, že hydroxid sám o sobě, než projde chemickým procesem, je žíravina. A já mám zkušenost, hlavně ze začátku, že při odsypávání hydroxidu se mi skoro vždy, potvory,  dvě kuličky zakutálely po kuchyni. A náš Ťapík se za nimi hrnul. Takže POZOR.

13148351-1042992002414668-760882639-o.jpg

Také, než začnete, je dobré připravit se na práci s hydroxidem řádným ochranným oblečením. Chránit si oči, ruce a tělo. Používat na výrobu mýdla k tomu vyřazené nádobí, pokud možno ne hliníkové. Já používám na rozpuštění hydroxidu zavařovací sklenici. Vždy si seženu menší krabici, vyplním ji pečícím papírem a do ní pak naleji mýdlo na ztuhnutí. Místo forem na mýdlo. Ale asi si to časem doladím profesionálněji. Možná. Uvidím, že.

13153518-1042980089082526-195973210-n.jpg

Recept

0.5l olivového bio oleje

215g kokosového oleje bio

24g mandlového sušeného mléka bio

94g hydroxidu sodného

250 g destilované vody

25g rozpuštěného medu

Vůně: extrakt z jahody, litsea cubeba a eukalyptus.

Nasadíme si ochranný sexy obleček, opatrně nasypeme hydroxid do vody. NIKDY NE NAOPAK!!!!!!! Ale vždy HYDROXID SYPEME DO VODY. Tedy máme vodu v zavařovačce a vsypeme OPATRNĚ hydroxid. Okamžitě ten hydroxid zahřeje tu vodu a sklenice zavařovačky je vařící. Au. smajl.jpg Je to jasné, že. Au.

Čekáme, až hydroxid ve vodě vychladne na 37 stupňů, tak nějak přibližně. Měříme teploměrem na kosmetiku, ale až trošku zavařovačka vychladne.

Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme kokosák a olivový – zahřejeme tak na 37 stupňů též. Já do nich vsypala to mandlové mléko.

Mezitím jsem si rozpustila med.

Jakmile vše mělo požadovanou teplotu, tak jsem vzala ponorný mixér, vlila pomalinku tu vodu s rozpuštěným a vychladlým hydroxidem teploty 37 do rozpuštěných olejů teploty 37. smajl.jpgA mixovala.

13140978-1042980052415863-1169143751-n.jpg

Jakmile mi to začalo houstnout, šupla jsem tam rozpuštěný med.

13181218-1042980065749195-2083730138-n.jpg

Úplně nakonec jsem přidala vůně a hotovou směs nalila do připravené krabice. Přikryla alobalem, zabalila do deky a nechala do druhého dne. Druhý den jsem se na mýdlo podívala, nakrájela na kostky

( kosočtverce můj manžel odmítl smajl.jpg).

13148249-1042980039082531-1576431144-o.jpg

Také se někdy srazí do druhého dne ten hydroxid na tom mýdle. Tak ho prostě mírně seškrábete. Už je bezpečný. Jen mírně vysušuje ruce. Teda aspoň já mám ten pocit. Silný pocit.

Jakmile toto vše je ukončeno, necháte tzv. mýdlo zrát. Ne žrát, ale zrát. Prý 3 týdny. Já ho nechávám klidně i 2-3 měsíce. A měřím ph papírkami na měření ph. Nečekaně. hihi

13148378-1042980009082534-403704638-o.jpg

Xenie Bodorík Pilíkova
Jsem profesionál v aromaterapii, masážích, bylinách a provádím klienty životem už od roku 2006. Propojuji nebe a zem, tělo a duši pomocí přednášek a kurzů aromaterapie, bachových esencí, metody EFT a dalších cest. https://energieodxenie.cz/online-kurzy-od-xenie/>>

Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.

S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa. 

Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.

Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde

I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů