,..pečete, přátelé?

Hlásím, že jsem je dnes poprvé v životě pekla. Na vánoce jsme se přestěhovali do nového domu v lese a na pečení jsem fakt neměla náladu. A tak si to asi vynahradím teď na velikonoce.

Jidáše péct je snadné. A inspirovala jsem se zde.

Už jen ten název blogu se mi neskutečně moc líbí.

Recept na Jidáše

(to kdyby nááhodou zmiznul, tak ať ho mám, protože je opravdu moc dobrý)

  • vyrobíme kvásek – přátelé, toto jsem vynechala. Prostě jsem smetanu ohřála do tepla, promňágala kvasnice a vlila do připravených ingradiencí
  • 500g mouky – dala jsem 400g a pak jsem postupně přidávala další mouku. To je praxe, protože jinak bych se nezbavila lepení těsta. Také si po „hrubém“ vymňágání těsta ruce umeju. Pak se totiž už nelepí a je krásné.
  • 70g másla na malé kousky nakrájené. Má mít pokojovou teplotu. Splněno.
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření – dala jsem 250 ml šlehačky a 50 ml vody. To víte. Miluju šlehačku.
  • 80g cukru krupice – dala jsem 60g třtinového cukru. My totiž doma obyčejný cukr nemáme.
  • 25g droždí – to normální, co je mezi jogurtama v obchodě.
  • 4g soli – přátelé, tohle mě vyděsilo. Dala jsem dvakrát špetku. Špetka znamená tak mezi prsty.
  • Špetka strouhaného muškátového květu
  • Nastrouhanou kůru z celého BIO! citrónu
Naše stará kamna, vedle nám zrovna kominíci dělají další komín, kde budou nová kamna. Velikonoce i s kominíky, to prostě každý chce. chichi

Postup pečení Jidášů

  • Kvasnice jsem rozmňágala v teplé smetaně, vlila do všeho v míse a vytvořila jsem krásné, hebouučkéé těstíčko.
  • Nechala jsem to kynout na teple.
  • Pak jsem vytvořila ty Jidáše a potřela rozšlehaným vejcem.
  • Ti Jidášové prý mají připomínat provaz, na kterém se ten nešťastník oběsil. Mě to připomínalo spirálu. Že se nemáme zaseknout v tom našem životě, ale postupovat i přes velmi těžké sračky prostě dál. O Jidášovi, Ježíšovi a jejich stromu s názvem Zmarlinka Jidášova píši zde.

Strom je krásný a celkově miluju tyto symboliky. Například to, že se Jidášky potírají horké, vyndané z trouby medem. Protože když nám někdo „maže med kolem huby“, to také není nic hezkého, že.

Xenie Bodorík Pilíkova
Jsem profesionál v aromaterapii, masážích, bylinách a provádím klienty životem už od roku 2006. Propojuji nebe a zem, tělo a duši pomocí přednášek a kurzů aromaterapie, bachových esencí, metody EFT a dalších cest. https://energieodxenie.cz/online-kurzy-od-xenie/>>

Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.

S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa. 

Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.

Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde

I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů