Ve Francii v Grasse, kam jsme jeli za sběrem jasmínu, fotky klikněte zde, jsme narazili na místním trhu na zvláštní pochoutku. Smažené cuketové a dýňové květy.
Chuť je netypická. A určitě smažené květy nebudu vyhledávat kvůli tomu, že bez nich nemohu žít! Pro mě to byl zajímavý chuťový zážitek, ale to je tak všechno. Trochu mi to připomnělo naše smažené bezové květy na jaře, tzv. kosmatice.
O bezu a recept na kosmatici klikněte zde:
Dýňové a cuketové květy jsou pochoutkou kolem Nice. Tak nějak jsem je nikde jinde kolem dokola nezaznamenala.
U stánku v Grasse vznikla debata, jestli je lepší samčí nebo samičí květ, kvůli pestíku. Nevím, jestli jsem porozumněla dobře, ale prý ten pestík dodá křupavost a je škoda se o to připravit.
Před smažením někdo umývá, někdo neumývá a jen smyje případné nečistoty. Na čem se u stánku shodli bylo to, že vždy květ mírně otevřou a zkontrolují, jestli v nich není brouček. Květy cukety nebo dýně totiž bývají stočené.
Doma, po návratu z Francie, jsem se vrhla na naše dýňové květy a ano, jsou stočené.
Vařečkou jemně do toho těsta vmícháme a zapracujeme vyšlehaný bílek.
Do těsta vložíme květy a smažíme. Rychle hnědnou, tak pozor na to!
A máme hotovo.
Za sebe mohu teda říci, že je to zajímavé, ale tak nějak tento pokrm asi nebude patřit mezi moje vyhledávané. Jsem ráda, že jsem to zkusila. Zkuste také, a dejte mi vědět, jak vám to chutnalo! Mě teda nechutná ani kosmatice z bezu, tak nebudu zřejmě pro tento typ pokrmu dobrým vzorkem.
Tyto smažené květy jsme v Grasse měli jen tak, bez ničeho. Ale prý se v Itálii podávají třeba s rajskou omáčkou.
Dobrou chuť, přátelé!
Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.
S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa.
Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.
Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde.
I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem.