Smažené cuketové nebo dýňové květy

Ve Francii v Grasse, kam jsme jeli za sběrem jasmínu, fotky klikněte zde, jsme narazili na místním trhu na zvláštní pochoutku. Smažené cuketové a dýňové květy.

Chuť je netypická. A určitě smažené květy nebudu vyhledávat kvůli tomu, že bez nich nemohu žít! Pro mě to byl zajímavý chuťový zážitek, ale to je tak všechno. Trochu mi to připomnělo naše smažené bezové květy na jaře, tzv. kosmatice.

O bezu a recept na kosmatici klikněte zde:

Dýňové a cuketové květy jsou pochoutkou kolem Nice. Tak nějak jsem je nikde jinde kolem dokola nezaznamenala.

U stánku v Grasse vznikla debata, jestli je lepší samčí nebo samičí květ, kvůli pestíku. Nevím, jestli jsem porozumněla dobře, ale prý ten pestík dodá křupavost a je škoda se o to připravit.

Před smažením někdo umývá, někdo neumývá a jen smyje případné nečistoty. Na čem se u stánku shodli bylo to, že vždy květ mírně otevřou a zkontrolují, jestli v nich není brouček. Květy cukety nebo dýně totiž bývají stočené.

Doma, po návratu z Francie, jsem se vrhla na naše dýňové květy a ano, jsou stočené.

Recept na těsto na květy cuket nebo dýní

  • 75 gramů hladké mouky
  • 10 cl studené vody. Někdo používá mléko, prý ale to není křupavé jako s tou vodou. Osobně mám tato těsta ráda s vodou.
  • 1 velké celé vejce, z kterého oddělíme žloutek a bílka zvlášť
  • 1 lžička olivového oleje
  • Sůl, pepř
  • Olej na smažení

Postup

  • Do velké mísy nasypeme hladkou mouku.
  • Oddělíme žloutek a bílek vyšleháme do sněhu. Do bílku dáme špetičenku soli, jen trošku.
  • Do mouky se žloutkem přidáme olivový olej a mléko.
  • Vyšleháme. Těsto by mělo být mírně husté a velmi hladké.

Vařečkou jemně do toho těsta vmícháme a zapracujeme vyšlehaný bílek.

  • Osolíme a opepříme.

Do těsta vložíme květy a smažíme. Rychle hnědnou, tak pozor na to!

A máme hotovo.

Za sebe mohu teda říci, že je to zajímavé, ale tak nějak tento pokrm asi nebude patřit mezi moje vyhledávané. Jsem ráda, že jsem to zkusila. Zkuste také, a dejte mi vědět, jak vám to chutnalo! Mě teda nechutná ani kosmatice z bezu, tak nebudu zřejmě pro tento typ pokrmu dobrým vzorkem.

Tyto smažené květy jsme v Grasse měli jen tak, bez ničeho. Ale prý se v Itálii podávají třeba s rajskou omáčkou.

Dobrou chuť, přátelé!

Xenie Bodorík Pilíkova
Jsem profesionál v aromaterapii, masážích, bylinách a provádím klienty životem už od roku 2006. Propojuji nebe a zem, tělo a duši pomocí přednášek a kurzů aromaterapie, bachových esencí, metody EFT a dalších cest. https://energieodxenie.cz/online-kurzy-od-xenie/>>

Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.

S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa. 

Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.

Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde

I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů