Bezové květy můžeme použít nejenom na čaj, sirup, ale i na vykuřování, „bachovu“ esenci a i do své vlastní domácí kosmetiky. 😍 A my milujeme z bezu i domácí bezové víno. Mňam.

Bez je velmi silný a užitečný keř a strom. Dá se z něj použít úplně všechno. Květy, plody, kůra, listy, dřevo. Dřevo je vevnitř duté a můžeme si vyrobit píšťalku.

Znáte celoevropskou hlášku:

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni?

Bez se totiž řadí k troj bohyni, k jejímu aspektu Stařena a smrt. 😍 Proto než začneme sbírat bezové květy, nebo cokoliv používat z bezu, je dobré se ho nejdříve zeptat o svolení. Že by z toho vycházelo to pořekadlo: „Před bezem klekni?“ Je to totiž velmi, velmi silný, magický strom.

Bez je strom protikladů

Napadlo vás to, že je to vlastně bytost plná protikladů? Kvete bíle, bobule jsou černé, léčí a zároveň je jedovatý. Znázorňuje symbol smrti, ale i znovuzrození.

Květy bezu vykuřujeme, sušíme na čaj, vyrábíme z něj víno. Je magické. Prý z bezu byl vytvořen kříž, na kterém byl ukřižován Ježíš. Pro mě to znamená, že mi pomáhá v mých tragédiích života.

Bachova esence z bezu

Z květů si můžeme připravit svou vlastní „Bachovu“ esenci. Podle Imgard Lohmann je vynikající na negativní stav Duše. Ve chvílích, kdy člověk vidí vše pouze černobíle. Myslí v černobílých kategoriích.

Bez sám o sobě si začne růst velmi nenápadně, mírně vtíravě někde v rohu zahrady. Mě osobně jeho temná energie dělá hodně dobře. Vtahuje mě do hloubky mé podstaty, do mých stínů, ale zároveň mě svým květem, který vypadá jako deštník, chrání před mými domněnkami. Před vpádem těžkostí.

U něj cítím, že je můj právoplatný průvodce, který tam kde zlehčuji, dodá tu pravou důležitost.

A tam, kde naopak vytvářím drama, zlehčí celou situaci a pomůže mi s deštníkem v ruce vznášet se po nebi a zároveň kráčet po zemi s myšlenkou, že jsem pod ochranou.

Bez jak ho vnímám já, je mocná bylinka nemocných myšlenek, které dokáže pohřbít do země a pomoci mi je změnit v semínko nové, nadějiplné nálady, která změní celý chod života. Je to pro mě strom na překonání rigidity, ale ne ve smyslu, že MUSÍM něco udělat, ale právě naopak, pravdivě mě vede k tomu, jestli je to OPRAVDU nutné.

Podle pověstí se prý všechny víly, když svět začal být špatný schovaly do bezu. A já sice nejsem víla, ale dělám to také tak.

ZCELA PŘESNĚ to vyjadřuje můj stav. Když mám pocit, že nezvládám žití, prostě si k němu sednu. Brzy ráno, nebo večer. V noci. A jen tak sedím, hledím na ten náš svět a je mi náhle dobře.

Odhání vše zlé. A to i mouchy. chichi

Použití bezu

  • i z listů se dělá nálev
  • kytka z bezu odhání mouchy. Dříve ji kvůli tomu uvazovali k chlévům.
  • sušené květy jsou výborné nejenom na chřipku a nachlazení, kdy pomáhají snížit teplotu, ale i na hnisavé uhry
  • dokáže prý zesvětlit pigmentové skvrny. S tímto problémem pigmentace mám výbornou zkušenost s éterickým olejem z cistu a šťávou z 🍋 citrónu
  • čaj z bezových květů je výborný i při spalničkách, infekčních nemocech 😍
  • doporučuje se na sennou rýmu (ale většina lidí z květů bezu naopak kýchá, tak že by čaj byl podle homeopatického zákonu – podobné podobným?)
  • také je doporučován při nedoslýchavosti uší z důsledku zánětu (nemám žádnou zkušenost)
  • působí na jakékoliv bolesti

Bezové kloktadlo recept zde:

Když sbíráme květy, více jak polovinu necháme být. Ať máme později plody z bezu, z názvem bezinky. 😍

Sirup z bezu s rakytníkem

  • potřebujeme tak 40 květů bezu
  • dáme převařit 1.5l vody s kyselinou citrónovou. Kdo má rakytník, tak 6 kuliček rakytníku, bude to úžasně kyselé. Kdo nemá, tak bez rakytníku.
Pokud nemáme rakytník je to v pohodě. Vyrobíme prostě bez něj.
  • projde varem a necháme vychladnout
  • na květy nasypeme opět pár zrníček rakytníku a položíme 4 kolečka citrónu.
  • zalijeme vychladlou vodou s kyselinou citronovou (případně s tim rakytníkem)
  • 24h necháme namočené na tmavém místě
  • pak přecedíme a vyždímáme květy.
  • do šťávy z toho bezu, cca1.5l dáme 1kg třtinového cukru a za stálého míchání DO BODU VARU, nevaříme. Odstavíme.

Cukr pomáhá (podle čínské medicíny) odkašlávání. Všechno je buď jed nebo lék. Záleží na dávce, jak tvrdil už i svého času Paracelsus.

  • do čistých lahví naplníme, zavřeme a otočíme vzhůru nohama. A bumbáme.
Sirup z bezu a rakytníku má nadhernou červeno oranžovou barvu. Když v zimě chybí světlo je radost ho popíjet.

Šílenství letního slunovratu :

Tento recept mám z nějaké knihy, ale do deníčku s recepty jsem si nenapsala z jaké knihy. Omlouvám se.

Na šílenství potřebujeme:

  • 2l vody
  • 70g cukru
  • 2 lžíce vinného octu
  • 60 květů z bezu

Postup:

  • zahříváme vodu s cukrem, dokud se nerozpustí.
  • necháme zchladit
  • přidáme květy, ocet
  • 24h macerujeme vše dohromady.

Pak zcedíme, nalijeme do láhví a necháme odpočinout 14 dní.

Pijeme chlazené.

Bez je bytost plná protikladů

Kosmatice – smažené květy bezu

O smažených květech bezu jsem psala klikněte zde.

Překvapilo mě, že mi to moc nechutnalo. A naštěstí v diskuzi jsem nebyla sama, kdo tyto smažené květy nemusí.

Xenie Bodorík Pilíkova
Jsem profesionál v aromaterapii, masážích, bylinách a provádím klienty životem už od roku 2006. Propojuji nebe a zem, tělo a duši pomocí přednášek a kurzů aromaterapie, bachových esencí, metody EFT a dalších cest. https://energieodxenie.cz/online-kurzy-od-xenie/>>

Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.

S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa. 

Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.

Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde

I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů