Vůně růže v orientálním moučníku Kunefe

S manželem jsme vystudovaní aromaterapeuti a milujeme cestovat za destilacemi bylin na éterický olej a hydrolát po celém světě. A ta nejkrásnější a nejžádanější voňavá rostlina světa, růže, se destiluje od České republiky naštěstí blízko. V Bulharsku.

Na jedné naší takové cestě za růžemi, jsme ochutnali v restauraci na turecko bulharských hranicích moučník z růží. Byl neskutečně dobrý, ale docela přeslazený. Ihned jsem začala hledat recepty, jak si tento moučník upéct doma, podle svého.

O naší cestě do Údolí růží v Kazanlaku vyprávím ve vysílání pro portál Příznaky transformace zde:

Naše cesta za růžemi do Údolí růží

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Po příjezdu domů jsem navštívila arabský obchod, a měla jsem obrovské štěstí! Prodávala tady totiž česká žena, která tento moučník zná a dala mi recept, ukázala těsto na ten moučník a povzbudila mě, že jeho výroba je velmi jednoduchá. A musím jí dát za pravdu.

Pokud si nechcete vyrobit to těsto sami (já ani náhodou), tak je to raz dva. Co je na tom moučníku ale nevýhoda je to, že patří mezi dražší záležitosti.

Kunefe, mnou vyrobený moučník, chutnající po růžích

Kunefe z růží

Co je zapotřebí si zakoupit?

  • 200 g nastrouhanou tvrdou mozzarellu. Tu jsem viděla jak v Lidlu, tak v Kauflandu.
  • 200 g ricotty
  • Máslo. Dala jsem čtvrt másla, může být i ghí. To máslo rozpustíme. Malinko posolíme, trošilinečinku.
  • Může se dát potravinářské barvivo. Já nedávám. Pokud chcete, tak oranžové potravinářské barvivo nebo červené a žluté potravinářské barvivo, nejlépe na bázi oleje nebo prášku (volitelné).
  • A to nejdůležitější – těsto kadayif. Toto zakoupíte v orientálním obchodu buď čerstvé nebo zmrazené. Mě paní prodavačka prodala už toto těsto nastrouhané. Je v balení 500 g. Použila jsem polovinu, tedy 250 g. Nicméně asi dám příště celý balíček, protože to je táááák mňamózní!
Těsto je zapotřebí mít nasekané. To je pro moučník kunefe důležité.
  • 1/2 hrnku (100 g) třtinového cukru. Schválně jsem dala o polovinu méně, než se doporučuje, protože to nechci mít přeslazené. Takto mi to chutná, každopádně pro vás to může být nakonec málo sladké. Vyzkoušejte nejdříve 200 g a příště můžete ubrat, žeáno.
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
  • ¼ hrníčku vody. Ta slouží pouze na rozpuštění třtinového cukru. Většinou doporučují vody více, ale já to chci mít hlavně s chutí růží.
  • Dala jsem 16 polévkových lžic růžového hydrolátu (můžete zkusit i z neroli hydrolátu, také mňam). Turci tento moučník dělají z jedné polévkové lžíce růžového hydrolátu. Osobně mám chuť hydrolátu z růží moc ráda, proto jsem si to upravila podle sebe.
  • ¼ hrnku syrových pistácií NESOLENÝCH, jemně nasekaných nebo drcených.
  • Sušené okvětní lístky růží (volitelné). To je na finální posypání moučníku, jak vidíte na fotce. Hotové kadafi se posype těmi okvětními lístky z růží. Posypala jsem odhadem. Prostě tak, aby ten moučník vypadal pěkné.

Postup výroby kadafi moučníku z růží

  • Vezmeme těsto. Pokud máme už nasekané, tak ho musíme od sebe oddělit. Pokud máme v celku, je zapotřebí ho nasekat na kousky.
  • Rozpuštěnám máslem polejeme to rozebrané těsto a všechno promícháme, aby se máslo dostalo všude.
  • Rozložíme polovinu tohoto máslem promíchaného, nasekaného těsta na mísu, pekáč, plech, prostě na něco, na čem ten moučník chceme péct.
  • Zvlášť v misce rozmícháme ricottu a nastrouhanou tvrdou mozzarellu.
  • Zvlášť v kastrůlku rozpustíme ve vodě ten cukr. Jakmile se rozpustí, vložíme citrónovou šťávu a hydrolát z růže. UŽ NEVAŘÍME! Zamícháme dohromady.
  • Na tu polovinu těsta na plechu naneseme ty sýry a na to rozložíme zbytek toho těsta.
  • Dala jsem péct do trouby na 190 stupňů, cca 20 minut. Začne to hnědnout. Pozor, ať to nepřipálíte.
  • Upečené vyndáme z trouby, polijeme tou směsí s hydrolátem. Dělám to tak, že polévkovou lžící nabírám tekutinu a polévám kousek po kousku.
  • Nakonec posypeme rozdrcenými pistáciemi a posypeme okvětními lístky růží.
Moučník Kunefe vypadá a chutná excelentně.

Tento moučník ochutnají účastníci našeho živého kurzu u nás v lese, s názvem Vůně růže, parfém života:

Je to sice dražší záležitost, ale to k energii růže prostě patří. A my se máme co? Rádi! Dobrou chuť přeji!

Xenie Bodorík Pilíkova
Jsem profesionál v aromaterapii, masážích, bylinách a provádím klienty životem už od roku 2006. Propojuji nebe a zem, tělo a duši pomocí přednášek a kurzů aromaterapie, bachových esencí, metody EFT a dalších cest. https://energieodxenie.cz/online-kurzy-od-xenie/>>

Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.

S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa. 

Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.

Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde

I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů