Hummus z cizrny je velmi oblíbené jídlo, s kterým jsme se hodně s manželem setkávali na naší cestě po Jordánsku. A s touto pomazánkou budete mít i u návštěvy velký úspěch.

Recept na humus

  • Cizrnu přebereme, jsou v ní totiž takové tmavé zrna a někdy i něco jiného, než cizrna.
  • Namočíme cizrnu přes noc.
  • Ráno vodu z namočené cizrny vylejeme.
  • Znovu zalejeme vodou a vaříme do měkka.
  • Vložíme do mixéru.

U toho mixéru jsem narazila na to, že cizrna se nalepila na mixér, zalepila ho a zavařila. Nepomohlo ani přidání olivového oleje, tahini, nic. Takže jsem přidala vodu z té uvařené cizrny a hned šla hladce rozmixovat. Upozorňuji, že mám velmi výkonný mixér. A zkusila jsem to i v nutribuletu a nešlo to. Zkusila jsem to s ponorným mixérem a opět se cizrna nalepila na ty vrtulky a šlus. Konec, ani se to nehnulo. Proto jsem použila vodu z cizrny, která je zdravá a dělá se z ní třeba vegan tatarská omáčka. Anebo sladké pusinky.Znáte? Pro recept klikněte zde:

Takže vložíme cizrnu do mixéru i s trochou cizrnové vody tak, aby mixér mohl v klidu mixovat.

  • Do mixéru vlijeme tahini.
  • Osolíme. Nasypeme koření. Miluji pro barvu kurkumu, dále pak rozmarýn, sůl, pepř. Můžete přidat rozmňáganý česnek. Někdo dává citrónovou šťávu, osobně citrónovou šťávu dávám do tohoto jídla v létě, ne na podzim v zimě.
  • Všechno to rozmixuji a je to.

Použití hummusu

Můžeme použít buď jako hlavní jídlo, připadně jako pomazánku na chleba. Pomazánku na chleba z cizrny zase jiným způsobem mám recept klikněte zde:

Cizrnu mám jako pokrm velmi ráda. Je vděčná, rychlá, chutná, sytá a zdravá.

Jarní jedlé byliny

Na jaro používám na zdobení jako jedlé květy například petrklíč, jaterník, sedmikrásku, pažitku, medvědí česnek, fialky, plicník.

Po šedé a tmavé zimě potřebujeme všichni ty barvy, které poskytují jarní byliny. Toto a spousta dalších tipů, návodů nejenom na život probírám v mém online kurzu Labyrint duše, klikněte zde:

Xenie Bodorík Pilíkova
Jsem profesionál v aromaterapii, masážích, bylinách a provádím klienty životem už od roku 2006. Propojuji nebe a zem, tělo a duši pomocí přednášek a kurzů aromaterapie, bachových esencí, metody EFT a dalších cest. https://energieodxenie.cz/online-kurzy-od-xenie/>>

Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.

S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa. 

Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.

Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde

I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů