Kdoule jsou velmi zdravé. Na podzim úžasný zdroj vitamínu C, kterého obsahují opravdu hodně. Kdoule se dají i destilovat doma na hydrolát. Éterický olej z kdoule mít zřejmě nebudeme.
O destilaci kdoulí na éterický olej a hydrolát se zmiňuji v mém online kurzu Vstupní brána k srdci aromaterapie, klikněte zde:
A víte o tom, že ve slovenském jazyce se kdoule jmenuje dula? I v bulharském se nazývá djula, jak mi prozradila Veronika Koleva, která v Bulharsku bydlí.
V jedné knížce jsem našla, že bergamot vypadá jako kdoule. To ovšem není pravda. Byli jsme za bergamotem v Kalábrii, a je to vizážově jako nebe a dudy.
Kateřina Kloudová z Aroma ateliéru zase říkala, že yuzu vypadá jako kdoule.
Kdoule překrásně voní. Naše babičky si je dávali do prádla. No nevím teda, jestli bych si ji dala do prádla, protože ráda hnije. Prý si je dávali do prádla sušené, ale to jsme zatím nezkoušeli. Kdoule než začne hnít, voní tak sladce. Medově. Možná i proto láká včelky, které na nich dlouze meditují.
Kdouli si moji klienti a přátelé na první pohled pletou buď s hruškou, nebo jablky. Dovedu si kdoule, jablka a hrušky představit jako kámoše, kteří mají společně při vaření se v hrnci nekonečnou párty. Hrušky nemám, tak snad se kdoulím nestýskalo.
Samotné kdoule se nejí. Jsou totiž hodně tvrdé. Musí se tepelně zpracovat. A než je začneme zpracovávat, tak je musíme očistit od chloupků, kterými jsou pokryty. Je to takový jejich semišový kabátek. Tak ten jim přátelé musíme sundat.
Dostala jsem od kamarádky docela dost kdoulí, takže se mohu v receptech vyřádit. Miluju kdoule! Juuuchuu!
Videa s recepty najdete v mém online kurzu Labyrint duše zde:
Například jak si udělat Kdoulový sýr. A to hned dvěma způsoby. Jeden podle mých přátel Pavlínky a Hatíka Žilkových z Lipky Brno, a druhý podle kuchařky ze Svatojánu.
Tento recept je velmi jednoduchý a napadne každého. My jsme ho udělali intuitivně.
Protože jsem aromaterapeutka, dospeedovala jsem si celou směs po uvaření na kaši éterickými oleji.
Pochopitelně vy, co k nám přijdete na nějaký ten kurz, tak ochutnáte. I marmeládu a rosol z kdoulí. Pokud dostanu od druhé kamarádky ještě bednu kdoulí, tak ochutnáte likér.
A jak jsem psala na začátku, kdoule jsou zdravé.
Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.
S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa.
Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.
Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde.
I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem.