• 100g pampelišek povaříme s trochou cukru. Podle toho, jak to má kdo rád sladké a jaký použije v další fázi džus. Jinak přidávám cca 20g cukru, ale opravdu opatrně, džus má kolikrát taky už cukr, tak ať to není sladké jako cecek. Chápete. 🙂
  • Anebo můžete povařit pampelišky bez cukru, jen tak.
  • Můžeme tento nálev použít jako čaj, ledovou pampeliškovou tříšť (nanuk), pampeliškový sirup, víno, med, polévku, salát.
Základ na tekuté mňamky v podobě pití je vždy stejný. Nasbírám květy – tak 200g, na 3/4l vody. Vařím tak hodinu. Pak nechám odstát 12h, přecedím. Potom postupuji podle toho, jaký s ním mám záměr.
  • Scedíme
  • Do scezeného nálevu z pampelišek přidáme šťávu z bio citronu a pomerančovou šťávu. Tyto přidáváme podle chuti. Já přidala 10 ml citrónové šťávy a jedno deci džusu. Letos ujíždím na mangovém džusu a to pak nedávám žádný cukr.
Takto tmavý je pampeliškový výluh. Pěkně hořký.
  • Šup do mrazničky
  • Hotovo

O účincích pampelišky a dalším použití jsem psala článek zde.

Plnění „nanuků“
Xenie Bodorík Pilíkova
Jsem profesionál v aromaterapii, masážích, bylinách a provádím klienty životem už od roku 2006. Propojuji nebe a zem, tělo a duši pomocí přednášek a kurzů aromaterapie, bachových esencí, metody EFT a dalších cest. https://energieodxenie.cz/online-kurzy-od-xenie/>>

Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.

S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa. 

Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.

Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde

I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů