Vlastní bylinkové oleje – macerace

S úderem jara a léta přibývá bylinek. Začínáme si vyrábět svoje vlastní bylinkové rostlinné oleje neboli maceráty. Ty se vyrábí tak, že ponoříme mírně zavadlou bylinku do námi zvoleného rostlinného oleje a necháme minimálně dva týdny macerovat. Výroba macerátů je velmi jednoduchá a tuto maceraci zvládne každý z nás.

Bylinkový olej, fytoly nebo maceráty není totéž co „nosný“ olej (například mandlový, meruňkový, jojobový, olivový atd.)

A jak si vyrobit svůj vlastní macerát?

Jediné, co je k výrobě zapotřebí je vhodný rostlinný olej, pokud možno stabilní na sluníčku. Dále potom bylinky. Bylinky podle toho co zrovna roste, kterou máme v t danou chvíli k dispozici. Většinou se jedná o běžné bylinky, jako je například levandule, rozmarýn, bazalka, růže, šeřík a další.

A jak na vlastní výrobu?

  • Bylinky při sběru jemně trháme, případně si vezmeme s sebou nůžky. Levandule se například stříhá cca 15 cm. Stříháme květy.
  • Pokud sbíráme na louce, sbíráme pouze půl na půl. Půl si můžeme vzít, půl tam necháme pro hmyz, krásu a na další rok. Stejně nám stačí málo! A za rok už nás budou na louce zase čekat.
  • Zacházíme s bylinkami jako s živými bytostmi.
  • Bylinky sbíráme vždy dopoledne.
  • Nikdy je nesbíráme když prší. V té chvíli se detoxikují.
  • Pokud máme bylinky nasbírané, necháme mírně zavadnout. Je to kvůli vodě, kterou každá bylinka obsahuje. Kdybychom bylinky vložili do rostlinného oleje hned, olej potom plesniví. Můžeme použít například olivový, jojobový, mandloý, avokádový, slunečnicový… Já osobně miluju macerovat do jojobového.
  • Vezmeme skleničku, jakoukoliv. Klidně i zavařovací. Měla by být uzavíratelná.
  • Vložíme mírně zavadlou bylinku do skleničky, zalijeme rostlinným olejem. Tak, aby rostlinka byla ponořená.
  • Mícháme vydenzifikovaným dřívkem, aby se vyloučil vzduch.
  • Uzavřeme, případně neuzavřeme, ale přikryjeme gázou.
  • Podle bylinky buď macerujeme na sluníčku, anebo v temnu. (třezalku maceruji na sluníčku ve stabilním oleji, jitrocel v temnu)
  • Doba macerace je závislá na bylince. Většinou nechávám 6 týdnů.
  • Během macerace utíráme víčko (pokud máme olej přikrytý víčkem), protože se na něm sráží případná voda.
  • Po určené době macerace bylinku scedíme. Například přes plátýnko. My používáme gázu.
  • Olej popíšeme. To znamená, napíšeme název bylinky, název oleje, datum výroby.
  • Hotovo.

Xenie Bodorík Pilíkova
Jsem profesionál v aromaterapii, masážích, bylinách a provádím klienty životem už od roku 2006. Propojuji nebe a zem, tělo a duši pomocí přednášek a kurzů aromaterapie, bachových esencí, metody EFT a dalších cest. https://energieodxenie.cz/online-kurzy-od-xenie/>>

Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.

S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa. 

Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.

Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde

I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů