Chřest je velmi výborná zelenina, která roste jen jednou v roce a proto je tak vzácná. Člověk se chce chřestem doslova (promiňte) „přežrat“.

Kontraindikace chřestu

Chřest je super zdravý, ale pozor na něj, pokud trpíte zvýšenou kyselinou močovou! Má totiž vysoký obsah purinů a to způsobí, že můžete dostat dost nepříjemný záchvat dny. Takže je močopudný a působí i na ledviny.

Chřest v lese

A víte o tom, že v oblasti Mesola v Itálii si chřest můžete nasbírat v lese? Nevěříte? My ho sbírali! Někde se chodí do lesa na houby, tady na chřest. Chřest divoký se najde jen tady, v této části Itálie. Je nejlepší.

V horách lze také najít chřest, ale není tak chutný

Podívejte se na video:

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Máme více druhů chřestu.

Druhy chřestu

Například zelený chřest, bílý nebo fialový chřest. Všechny tyto druhy chutnají jinak. Bílý je velmi jemné chuti, fialový je takový nahořklý a takový šmrclý ještě něčím peprnějším. Zelený je nejvíce hořký, zvlášť pokud je starší. Mladý je super a chroupu ho i jen tak. Má v sobě totiž nejvíce vitamínu C než ty předešlé chřesty.

Chřest miluju a vařím moc ráda.

Účinky chřestu

  • Je elixírem mladí.
  • Výborný na krásnou pleť a vlasy.
  • Podporuje silné srdce.
  • Pomáhá detoxikovat tělo.
  • Výborný pro diabetiky.
  • Omezuje tvorbu křečových žil.
  • Snižuje cholesterol.
  • Výborný pro těhotné ženy, případně pro ženy, které chtějí otěhotnět. Obsahuje kyselinu listovou.
  • Je protizánětlivý.

Když jsme byli ve Vietnamu u etnik mimo turistické oblasti, viděla jsem chřest všude. Ale byla to fata morgána v podobě bambusu. Nikdy bych nečekala, že si bambus budu mýlit s chřestem.

Ve Vietnamu jsem si chřest pletla s bambusem

Bambus je na mě docela hořký, ale o něm zase jindy.

Recept z chřestu

Chřestu odkrojím ty tvrdé výhonky a uvařím. Většinou ho vařím v hrnci na „stojato“.

Věděli jste, že je lepší a jednodušší na vaření zelený chřest? Je to kvůli tomu, že se nemusí čistit celý.

Bílý chřest se loupe po celé délce až po hlavičku, ten zelený stačí oloupat v jeho spodní části.

Miluju ho jen tak uvařený, s olivovým olejem a zapečený ze sýrem. 

Zapečený chřest ze sýrem

  • Uvaříme chřest podle našeho výběru. Bílý tak 5 minut, zelený 8 minut. Jako u těstovin tzv. „al dente“. To znamená ne moc do měkka.
  • Vložíme do zapékací misky s máslem.
  • Nastrouháme sýr a posypeme.
  • Pečeme v troubě tak 5 minut. (Vy si chřest hlídejte podle vaší trouby.)
  • Hotovo.

Anebo si chřest nakrájejte na drobno s cibulkou, chvíli restujte, přidejte rozmixovaná osolená vajíčka, osmažte a mňam!

Chřest s cibulkou zbožňuji i tak samotný, bez vajíček. Ale na nakrmení rodiny třeba k večeři nebo na snídani je potřeba větší množství chřestu. Proto ten chřest „nastavím“ těmi vajíčky.

Chceme si chřest zasadit v naší lesní zahrádce. Ovšem les je specifický, takže jsem zvědavá, jestli se tady uchytí. Chřest by měl být v každé rodině zařazen do jídelníčku.

V České republice máme taky tzv. „chřest“. Jmenuje se křídlatka. Anebo například oddenky kostivalu se dříve připravovali a podávali jako chřest.

Křídlatka

Křídlatka je takový náš „chřest“.

Oddenky křídlatky se nakládají do alkoholu na tinkturu, která je excelentní na boreliózu. O ní si dáme článek zvlášť.

Co je velmi důležité u křídlatky je to, že je velmi invazivní. Proto ji třeba Vláďa Vytásek na jeho bylinkovém kurzu doporučoval sadit do květináčů.

Xenie Bodorík Pilíkova
Jsem profesionál v aromaterapii, masážích, bylinách a provádím klienty životem už od roku 2006. Propojuji nebe a zem, tělo a duši pomocí přednášek a kurzů aromaterapie, bachových esencí, metody EFT a dalších cest. https://energieodxenie.cz/online-kurzy-od-xenie/>>

Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.

S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa. 

Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.

Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde

I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *