Chřest je velmi výborná zelenina, která roste jen jednou v roce a proto je tak vzácná. Člověk se chce chřestem doslova (promiňte) „přežrat“.
Chřest je super zdravý, ale pozor na něj, pokud trpíte zvýšenou kyselinou močovou! Má totiž vysoký obsah purinů a to způsobí, že můžete dostat dost nepříjemný záchvat dny. Takže je močopudný a působí i na ledviny.
A víte o tom, že v oblasti Mesola v Itálii si chřest můžete nasbírat v lese? Nevěříte? My ho sbírali! Někde se chodí do lesa na houby, tady na chřest. Chřest divoký se najde jen tady, v této části Itálie. Je nejlepší.
V horách lze také najít chřest, ale není tak chutný
Podívejte se na video:
Máme více druhů chřestu.
Například zelený chřest, bílý nebo fialový chřest. Všechny tyto druhy chutnají jinak. Bílý je velmi jemné chuti, fialový je takový nahořklý a takový šmrclý ještě něčím peprnějším. Zelený je nejvíce hořký, zvlášť pokud je starší. Mladý je super a chroupu ho i jen tak. Má v sobě totiž nejvíce vitamínu C než ty předešlé chřesty.
Chřest miluju a vařím moc ráda.
Když jsme byli ve Vietnamu u etnik mimo turistické oblasti, viděla jsem chřest všude. Ale byla to fata morgána v podobě bambusu. Nikdy bych nečekala, že si bambus budu mýlit s chřestem.
Bambus je na mě docela hořký, ale o něm zase jindy.
Chřestu odkrojím ty tvrdé výhonky a uvařím. Většinou ho vařím v hrnci na „stojato“.
Věděli jste, že je lepší a jednodušší na vaření zelený chřest? Je to kvůli tomu, že se nemusí čistit celý.
Bílý chřest se loupe po celé délce až po hlavičku, ten zelený stačí oloupat v jeho spodní části.
Miluju ho jen tak uvařený, s olivovým olejem a zapečený ze sýrem.
Anebo si chřest nakrájejte na drobno s cibulkou, chvíli restujte, přidejte rozmixovaná osolená vajíčka, osmažte a mňam!
Chřest s cibulkou zbožňuji i tak samotný, bez vajíček. Ale na nakrmení rodiny třeba k večeři nebo na snídani je potřeba větší množství chřestu. Proto ten chřest „nastavím“ těmi vajíčky.
Chceme si chřest zasadit v naší lesní zahrádce. Ovšem les je specifický, takže jsem zvědavá, jestli se tady uchytí. Chřest by měl být v každé rodině zařazen do jídelníčku.
V České republice máme taky tzv. „chřest“. Jmenuje se křídlatka. Anebo například oddenky kostivalu se dříve připravovali a podávali jako chřest.
Oddenky křídlatky se nakládají do alkoholu na tinkturu, která je excelentní na boreliózu. O ní si dáme článek zvlášť.
Co je velmi důležité u křídlatky je to, že je velmi invazivní. Proto ji třeba Vláďa Vytásek na jeho bylinkovém kurzu doporučoval sadit do květináčů.
Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.
S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa.
Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.
Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde.
I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem.