Máte rádi kiwi? Já moc. V tyrolské Itálii kiwi rostou vedle hroznů.

Původem jsou z Číny a jeho název je podle ptáka s jménem Kiwi. Ale dříve se kiwi nazývalo čínský angrešt. Prý se pak toto ovoce z čínského angreštu přejmenovalo na jméno kiwi, protože to tak z marketingového hlediska přišlo moudrým hlavám přijatelnější.

Domácí kiwi mast na plísně a proti bolesti podle Janči klikněte zde:

Máme dva druhy kiwi.

Žluté kiwi, to obsahuje více vitamínu C než zelené.

A pak máme naše známé zelené kiwi. To má v sobě zase více vlákniny.

A jí se i ta chlupatá šlupka, víte to? Ovšem pozor! Nesmí tu šlupku jíst lidé, kteří mají problémy s ledvinami. Ta malá černá semínka, která se nacházejí v kiwi, jsou jedlá a jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Účinky kiwi

  • Kiwi je úžasné pro astmatiky a pro lidi, kteří „sípou“.
  • Čistí krev a je prevencí proti rakovině tlustého střeva.
  • Kiwi zlepšuje kvalitu spánku a působí proti depresím.
  • Kiwi je výborné na imunitu a obsahuje velké množství vitamínů C. Dokonce prý obsahuje větší množství vitamínu C, než pomeranč.
  • Obsahuje hodně vlákniny, takže působí proti zácpě.
  • Kiwi umí změkčovat maso, proto se používá v různých marinádách. Tipy a triky na vaření mám v mém online kurzu Koření, mocná pomoc pro tělo a Duši.

O co jde, klikněte zde:

Osobně si zralé kiwi rozpůlím napůl a vyjídám lžičkou.

Kontraindikace kiwi

  • Na kiwi mohou mít někteří alergii, tak opatrně!
  • Také ovlivňuje srážení krve. Proto kiwi nejezte před operací nebo nějakým plánovaným lékařským zákrokem.
  • Pokud máte nemocný žaludek, nebo trpíte na záněty žaludku, kiwi si odpusťte. Ono totiž obsahuje hodně kyselin a dost by vás podráždilo.

Skladování kiwi

Pokud jsou kiwi na omak hodně tvrdé, tak ještě nejsou zralé. Když je i tak ochutnáte, jejich chuť je ble. Jen zralé, měkké kiwi jsou mňamózně slaďoučké.

Také se vyhněte kouskům, které jsou velmi měkké, scvrklé nebo mají otlučená místa na sobě.

Pokud si i tak chcete koupit nezralé tvrdé kiwi, můžete ho nechat zrát asi týden na kuchyňské lince. Ale mimo dosah přímých slunečních paprsků.

Také ho můžete vložit do papírového sáčku s dalším zralejším kusem ovoce, abyste urychlili proces zrání.

Xenie Bodorík Pilíkova
Jsem profesionál v aromaterapii, masážích, bylinách a provádím klienty životem už od roku 2006. Propojuji nebe a zem, tělo a duši pomocí přednášek a kurzů aromaterapie, bachových esencí, metody EFT a dalších cest. https://energieodxenie.cz/online-kurzy-od-xenie/>>

Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.

S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa. 

Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.

Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde

I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *