
Jedlé kaštany, to je poklad podzimu, přátelé. Vždy se na ně doma všichni těšíme.
Jedlý kaštan pochází ze Středomoří a z Malé Asie. Pěstovali ho už staří Řekové a Římané, kteří ho nazývali „chléb chudých“.
Z jeho mouky se pekl chleba a koláče, když nebylo obilí.
Ve starých evropských vesnicích byly kaštanové lesy zdrojem obživy. Lidé z nich vyráběli mouku, polévky, kaše a dezerty.
Kaštan byl považován za strom hojnosti a ochrany domova, vysazoval se u stavení, aby přinášel prosperitu. My máme u domu také dva kaštánky nasazené. Ale zatím jsou to prckové.
Před jídlem se musí tepelně upravit, přátelé. Třeba pečením, vařením nebo pražením. Surové by totiž mohly způsobit trávicí potíže.
Při pečení vždy nařízneme slupku do kříže, jinak by mohly „explodovat“. Dají se využít i na kaštanovou mouku, pyré nebo likér. Třeba v Provence se dělá kaštanový med.
Kůra i listy se v lidovém léčitelství používají při kašli, bronchitidě a revmatismu.
Strom se dožívá až 500 let. Kvete v červnu. Největší jedlý kaštan v Evropě je na Sicílii. Je to tzv. Castagno dei Cento Cavalli a jeho stáří se odhaduje přes 2000 let. Obvod jeho kmene je prý přes 20 m! Mazec.

Dobrou chuť přátelé!
„Kaštany praskají v ohni a voní návraty domů.Každé zlatavé jádro v sobě nese dotek slunce,které uzrálo v čase podzimu.“
Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.
S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa.
Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.
Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde.
I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem.