Jedlé kaštany, to je poklad podzimu, přátelé. Vždy se na ně doma všichni těšíme.

Historie a symbolika

Jedlý kaštan pochází ze Středomoří a z Malé Asie. Pěstovali ho už staří Řekové a Římané, kteří ho nazývali „chléb chudých“.

Z jeho mouky se pekl chleba a koláče, když nebylo obilí.

Ve starých evropských vesnicích byly kaštanové lesy zdrojem obživy. Lidé z nich vyráběli mouku, polévky, kaše a dezerty.

Kaštan byl považován za strom hojnosti a ochrany domova, vysazoval se u stavení, aby přinášel prosperitu. My máme u domu také dva kaštánky nasazené. Ale zatím jsou to prckové.

Složení a účinky jedlých kaštanů

  • Na rozdíl od běžných ořechů neobsahují téměř žádný tuk, ale hodně škrobu, vlákniny, vitaminu C, a to je u ořechů velmi neobvyklé!
  • Také mají v sobě hodně vitaminů skupiny B, draslíku, mědi, hořčíku a železa.
  • Jsou bezlepkové, takže ideální pro celiaky.
  • Podporují nervový systém, trávení, vitalitu a imunitu.
  • Mají zahřívací účinek, takže jsou skvělým pokrmem na podzim a zimu podle principů aromaterapie i tradiční čínské medicíny (posilují jang, ledviny a slezinu).

Praktické zajímavosti přípravy jedlých kaštanů

Před jídlem se musí tepelně upravit, přátelé. Třeba pečením, vařením nebo pražením. Surové by totiž mohly způsobit trávicí potíže.

Při pečení vždy nařízneme slupku do kříže, jinak by mohly „explodovat“. Dají se využít i na kaštanovou mouku, pyré nebo likér. Třeba v Provence se dělá kaštanový med.

Kůra i listy se v lidovém léčitelství používají při kašli, bronchitidě a revmatismu.

Botanické zajímavosti

Strom se dožívá až 500 let. Kvete v červnu. Největší jedlý kaštan v Evropě je na Sicílii. Je to tzv. Castagno dei Cento Cavalli a jeho stáří se odhaduje přes 2000 let. Obvod jeho kmene je prý přes 20 m! Mazec.

Jedlé kaštany dělané na ohni
Jedlé kaštany dělané na ohni

Účinky kaštanů

  • působí proti depresím
  • obsahují vitamín K
  • vápník, fosfor, hořčík, zinek a další
  • jsou vynikající místo tzv. junk food jako jsou například brambůrky
  • pomáhají hubnutí
  • jsou proti depresím a úzkostem
  • proti bolesti hlavy
  • pomáhají hubnout

Recept z jedlých kaštanů

  • naříznema na špičce do x
  • nalijeme olej do pánve
  • vložíme do rozehřátého oleje (někdo do sádla)
  • občas kaštany promícháme
  • pečeme do zhnědnutí
  • oloupeme a jíme
  • hotovo

Dobrou chuť přátelé!

Kaštany praskají v ohni a voní návraty domů.Každé zlatavé jádro v sobě nese dotek slunce,které uzrálo v čase podzimu.“

Zdroj: https://www.vulhm.cz/files/uploads/2021/09/632.pdf

Xenie Bodorík Pilíkova
Jsem profesionál v aromaterapii, masážích, bylinách a provádím klienty životem už od roku 2006. Propojuji nebe a zem, tělo a duši pomocí přednášek a kurzů aromaterapie, bachových esencí, metody EFT a dalších cest. https://energieodxenie.cz/online-kurzy-od-xenie/>>

Jsem profesionální holistická aromaterapeutka, zdravotní masérka a bylinářka.

S mým manželem rádi cestujeme. Jezdíme po celém světě, především po Evropě, studovat destilování rostlin na éterický olej a hydrolát. Zajímají nás různé kultury a život v dalších zemích světa. 

Učíme a inspirujeme lidi, jak si umět pomoci. Milujeme poznávat svět.

Bydlíme v lese v Brně, kde pořádáme i různé kurzy. Přehled našich luxusních zážitkových kurzů klikněte zde

I když mám recepty a rady v článcích vyzkoušené a aplikuji je ve svém běžném životě, jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a VŽDY, při závažném onemocnění, anebo když je jakákoliv pochybnost o svém zdravotním stavu, by se měl člověk poradit se svým lékařem. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *